Op vakantie – preventiemaatregelen

Het is weer vakantietijd. Maar let op, want inbrekers hebben geen vakantie. Zorg dus dat u uw woning veilig achterlaat. De politiewebsite www.politie.nl helpt u hierbij. Daar vindt u, onder andere, preventietips tegen woninginbraken: http://www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html

Voor u op vakantie gaat

Sluit ramen en deuren goed af. Denk hierbij ook aan WC en kelder, schuur en balkon.
Controleer het hang- en sluitwerk op gebreken. Laat geen sleutel aan de binnenkant van een slot zitten.

Laat geen geld, waardepapieren en sieraden thuis. Neem ze niet mee, maar vraag uw bank om een kluis. Haal kostbaarheden uit het zicht.
Laat niet duidelijk zien dat u op vakantie bent. Zorg voor een bewoonde indruk. Doe de gordijnen niet dicht, laat planten gewoon staan. Zorg eventueel voor een lampje met tijdschakelaar.
Vraag buren, vrienden of kennissen uw brievenbus dagelijks te legen en vraag hen de verzamelde post op een plaats neer te leggen die niet van buitenaf te zien is.
Laat geen ladders en gereedschap in het zicht en voor het oprapen liggen.
Zet fietsen en brommers altijd op slot (ook al staan ze binnen).

Onderweg

Als u ergens parkeert of aanlegt, sluit dan uw auto/caravan of boot goed af.
Laat geen geld of creditcards in het voertuig achter. Leg geen gsm’s, camera’s of andere waardevolle spullen in het zicht.
Draag paspoort, geld en creditcard in een halstasje of heuptasje bij u.

Ter plekke

Sluit uw auto, boot, caravan, hotelkamer of hut altijd goed af.
Berg waardevolle papieren, creditcards etc. op in een kluisje.
Neem zo min mogelijk contant geld mee als u op pad gaat.
Let goed op uw spullen op drukke plaatsen (bijvoorbeeld in een rij en bij gedrang).
Draag uw bezittingen zo min mogelijk ‘in het zicht’.

Op http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/thema’s/map/vakantie/  vindt u tien tips om verantwoord op weg te gaan. Bijvoorbeeld over de juiste belading, maar ook over goede verlichting en veilige snelheid.

Informatie delen

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw wijkagent. Het werk van de wijkagent is onder meer informatie verzamelen en analyseren. Informatie die ú kunt geven. Maar ook uw eigen ideeën en initiatieven kunnen zeer waardevol zijn. Spreek daarom gerust de wijkagent aan als u hem tegenkomt. U kunt natuurlijk ook bellen via 0900-8844 of een email sturen. Op www.politie.nl vindt u meer informatie via de knop Mijn Buurt. Van daaruit komt u bij de gegevens van uw politieteam en uw wijkagent.

Contact met de politie

Als elke seconde telt, kunt u 112 bellen,
maar als het ook zonder zwaailicht kan, belt u 0900-8844 (24 uur per dag).
Als u aangifte wilt doen, bel s.v.p. eerst met 0900-8844. U krijgt dan advies op maat: voor de veelvoorkomende, minder ingrijpende, misdrijven kunt u via internet of soms ook telefonisch, aangifte doen. U hoeft daarvoor niet meer naar het politiebureau. Voor de zwaardere aangiftes maken we telefonisch een afspraak met u op het politiebureau. U hoeft dan niet lang te wachten en de politie kan u tijdens de aangifte de aandacht geven die u verdient.

 

Reacties zijn uitgeschakeld.