Insluiping voorkom je in een handomdraai

Dieven zijn dol op open ramen en deuren

Insluiping voorkom je in een handomdraai

Even de hond uitlaten, een boodschap doen of je kinderen van school halen. De achterdeur kan wel open blijven, want wat kan er nu helemaal gebeuren in die paar minuten? ‘Genoeg’, weet Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). “Een insluiping waarbij bijvoorbeeld een telefoon, tablet of laptop uit je huis wordt weggegrist, is in 30 seconden gebeurd.”

Iedere dag wordt er in Nederland ruim tweehonderd keer ingebroken in een woning. Eind 2014 stond de teller op 71.000. “Een forse daling ten opzichte van 2013, maar nog altijd een veel te hoog aantal”, aldus Lilian Tieman van het CCV. En uit cijfers van Schadespecialist CED blijkt dat het schadebedrag per inbraak wel toeneemt. Insluipers zijn dol op alle dure draagbare digitale apparaten die in huis aanwezig zijn. Daarnaast zijn portemonnees, handtassen en sleutels ook nog steeds populair.

Risico

Bij een insluiping komt iemand je woning binnen zonder braakschade te maken. Bijvoorbeeld via een open raam. Zoals het najaar en de winter de topperiode is voor inbraken, zijn de lente en zomer favoriete jaargetijden voor insluipers. “We zetten alles lekker open, zitten meer in de tuin en dat vergroot het risico op insluiping”, legt Tieman uit. “Het wordt insluipers soms ook wel heel gemakkelijk gemaakt. Een achterdeur die niet is afgesloten of ramen die wagenwijd openstaan, terwijl er duidelijk niemand thuis is. Ook ramen op de eerste verdieping zijn niet veilig. Via een ladder die niet opgeborgen is of een vuilcontainer weten insluipers binnen luttele seconden zo’n raam te bereiken.”

Schade

Uit onderzoek van de politie blijkt dat insluipingen hoofdzakelijk overdag plaatsvinden. De daders slaan bijvoorbeeld toe als de bewoner even boodschappen haalt of als de kinderen weggebracht worden naar sportles. Tieman weet dat insluipers maar een kleine aanleiding nodig hebben om even uw huis binnen te gaan. “Een handtas of portemonnee op tafel is zo verdwenen. De nasleep kost de gedupeerde veel meer tijd. Pasjes moeten geblokkeerd worden en de verzekering moet op de hoogte worden gesteld. Niet alle verzekeringen dekken overigens de schade als er geen sprake is van braak. Wanneer het een insluiping in een schuur betreft, wordt de schade meestal helemaal niet gedekt. En het is natuurlijk een eng idee dat iemand zo makkelijk in je woning is geweest, dat vergeet je niet snel.”

Op slot draaien

Diefstal 100 procent voorkomen is volgens Tieman onmogelijk. Maar volgens haar kunnen bewoners zelf wel heel veel doen om insluiping te voorkomen. “Zorg dat de waardevolle spullen uit het zicht liggen. Anders vormt je woonkamer een etalage voor insluipers. Als je weet dat je vaak vergeet om de ramen te sluiten, kan het plaatsen van barrièrestangen uitkomst bieden. Ook zouden buren elkaar kunnen attenderen als iemand in de straat zijn raam of deur open heeft laten staan. Want vooral het goed sluiten van ramen en deuren verlaagt de kans op ongewenst bezoek enorm. Je fiets en auto doe je toch ook altijd op slot, zelfs als je maar even weg bent? Waarom doe je dat dan ook niet met je huis? Het keukenraampje dichtdoen en de voordeur op slot draaien, kost nauwelijks tijd. Slechts een handomdraai en je weet dat de inbreker niet meer kan insluipen.”

Meer informatie

Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen staan preventieve maatregelen die u tegen insluiping en woninginbraak kunt nemen: www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Naast deze maatregelen is het natuurlijk van belang dat uw woning aan een aantal veiligheidseisen voldoet. PKVW-bedrijven, die door het hele land zijn gevestigd, kunnen hierbij adviseren.

Schermafdruk-van-CCV

Reacties zijn uitgeschakeld.