Microsoft zal u nooit bellen, hang meteen op !!!

10mrt 2017

Geen toegang meer tot pc na telefoontje Microsoftbeller

Microsoftbellers blijven nieuwe trucs verzinnen. Ze blokkeren nu ook computers van mensen die tijdens het telefoongesprek de oplichting doorhebben en de verbinding verbreken.

Een melder heeft zich tot de Fraudehelpdesk gewend omdat ze haar pc niet meer kan opstarten. Telkens wordt haar gevraagd een wachtwoord in te voeren. Haar scherm ziet er als volgt uit:

img_6743_8741

De vrouw dacht in eerste instantie dat ze echt met een medewerker van Microsoft te maken had toen ze werd gebeld. Ze had al verschillende ‘adviezen’ van de beller opgevolgd toen ze opeens doorhad dat het om oplichting ging. Ze gooide de haak erop in de hoop dat daarmee de kous af was.

De werkwijze
Nepmedewerkers van Microsoft maken al jaren nietsvermoedende computergebruikers wijs dat er iets aan hun pc mankeert. Ze beloven deze problemen op afstand op te kunnen lossen. Daarvoor moet het slachtoffer wel even een speciaal programmaatje downloaden. Vaak gaat het om Teamviewer (of een vergelijkbaar programma), waarmee iemand op afstand de controle over een computer kan overnemen.

De vrouw had inmiddels ook de controle over haar pc uit handen gegeven. Nadat ze de verbinding met de Microsoftbeller had verbroken, heeft deze oplichter stiekem een wachtwoord op de computer ingesteld. Sindsdien kan de vrouw niet meer bij haar bestanden.

Het doel van deze blokkade is waarschijnlijk om mensen af te schrikken. Zo hopen de oplichters de kans te vergroten dat mensen bij een volgend telefoontje wel meegaan in het verhaal. Uiteindelijk zullen de Microsoftbellers proberen zoveel mogelijk geld afhandig te maken van het slachtoffer.

Advies
Natuurlijk dient u nooit in het verhaal van een Microsoftbeller te trappen. Echte medewerkers van dit bedrijf bellen nooit zomaar gebruikers op. Ga naar een computerexpert in uw buurt als u het idee hebt dat er iets aan uw computer mankeert.

Daarnaast doet u er goed aan met regelmaat een back-up te maken van de bestanden op uw pc. Mocht uw computer versleuteld raken door een oplichter (bijvoorbeeld door ransomware), dan kunt u uw pc laten opschonen en de oude bestanden weer terugplaatsen.

Zie ook: Meer dan twee ton schade door Microsoftbellers

Brond: https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/geen-toegang-meer-tot-pc-na-telefoontje-microsoftbeller/

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.